A-vitamin
A kelleténél szárazabb és cserepesebb a szád, és a bőröd sem olyan puha és bársonyos, mint máskor? Esetleg gondot okoz a szürkületben való tisztán és élesen látás? Ha az előző panaszok bármelyikét észreveszed magadon, érdemes elgondolkodnod azon, hogy elég A-vitamint - más néven retinolt - juttatsz-e a szervezetedbe. Ha a következőkben felsorolt táplálékokból az általunk ismertetett mennyiséget megadod szervezetednek, a zsírban oldódó A-vitamin által bőröd és szemed egészséges tud maradni, és ellenállóbbá válsz a fertőzésekkel szemben is.
Mi a szerepe?
- a szaporodásban és a fejlődésben
- bőr, a szemek és a haj egészségének megőrzésében
- segítség a fertőzésekkel szembeni ellenállásban
- a nyálkahártyák egészségének a megőrzésében
Ajánlott napi bevitel
Nőknek 11 év fölött napi 600 mg RE*. Terhesség alatt napi 700 μg RE. Szoptatáskor napi 950 mg RE. Férfiaknak 15 év fölött napi 700 mg RE. Maximális adagja nôknél napi 7500 mg RE; férfiaknál napi 9000 mg RE. RE: Az étrendi A-vitamin (retinol) mennyiségét retinol-egyenértékben (RE) számolják, mivel az állati eredetű ételekből származókész A-vitamin mellett a szervezetben a növényi eredetű béta-karotin is retinollá alakul át. /mg béta-karotin 1 mg retinolnak felel meg. Az RE tehát a tápálékban jelenlevő A-vitamin és a szervezetben béta-karotinból keletkező retinolt együttesen jelenti.
Forrásai
Legnagyobb mennyiségben a máj, hal, tojás, illetve a tejtermékek (pl. tej és sajt) tartalmazzák. A sárga, narancssárga, vörös és sötétzöld zöldségek és gyümölcsök pedig sok béta-karotint tartalmaznak (pl. aszalt sárgabarack, édesburgonya, mangó, sárgarépa, spenót, vízitorma.
Hiánytünetek
Az A-vitamin hiányában leggyakrabban jelentkező tünet a rossz látás, száraz, pikkelyes bőr, szaporodási és fejlődési zavarok, illetve a nagyobb fogékonyság a fertőzésekkel szemben. |